HISTORIE

HISTORIE

Van tiroleravond, via het smartlappenkoor naar een festival met nationale allure!

Ergens in 1994, aan de kleine bar van Herberg ‘t Klosterke aan de Houtse Heuvel (broedplaats van meer grote Houtse evenementen) werd door enkele stamgasten het plan opgepakt , om tijdens het als saai ervaren Paasweekend, wat leven in de brouwerij te brengen. Na enig gebrainstorm en wat glazen bier waren ze het erover eens eens: Met Pasen 1995 zou “Normaal” in Den Hout optreden en daar gingen ze voor.

Met de oprichting van de Stichting Paaspop Den Hout, werd het idee beklonken. “Normaal” werd het niet, maar op 1e Paasdag 1995 stond er wel een tent op de Houtse Heuvel en waren drie regionale band geboekt voor de eerste editie van Paaspop Den Hout.
Het werd een succes en voor 1996 werd al gekozen voor een twee daags festival op eerste en tweede Paasdag.

In de jaren die volgden kwamen verschillende concepten voorbij. Zo vond er in 1997 een ouderenavond plaats met een heus smartlappenkoor. In 1998 werd er gekozen voor een Tiroleravond en in 1999 stapte men over naar een festival met twee dagen live bands.In 2000 beleefde Paaspop Den Hout het eerste hoogtepunt in de programmering. De band Kane werd ruim voor Paaspop als nog onbekende, maar talentvolle band geboekt. Een goede keuze bleek achteraf! Tijdens Paaspop stond Kane op nummer 1 in de hitlijsten en waren ze veelvuldig op de radiozender. Ditzelfde kunstje herhaalde de organisatie het jaar erop. Di-rect werd geboekt. Ook Di-rect brak op het juiste moment door en scoorde ten tijde van Paaspop hit na hit.

Het festival groeide en het artiesten aanbod groeide mee. Rowwen Hèze was de eerste in 2004, Guus Meeuwis volgde in 2007. In 2008 nam de organisatie het besluit om de 2de Paasdag te verruilen voor de Paaszaterdag. Dit bleek een schot in de roos. Nick en Simon, Jan Smit, Golden Earring, BlØF en wederom Guus Meeuwis volgden.

Naast het terug laten keren van de Nederlandse toppers hield Paaspop Den Hout ook vast aan een aantal ‘vaste’ Paaspop-bands. Zo speelde Van Brenghe en 5 Takt al 7 keer op het Houtse festival. Band Zonder Banaan speelt er in 2015 voor de 10e keer, maar de echte Paaspopband is toch wel de WC Experience. Ze misten slechts 2 edities en staan komend jaar voor de 19e keer op het Houtse Podium.

Als klein tentfeest gestart, groeide het plaatselijke muziekfeestje in de loop der jaren uit tot een regionaal festival. De huidige entreetent is ondertussen groter dan de hoofdtent van de eerste editie. Het festival heeft ruim 150 vrijwilligers, vele (Houtse) sponsoren en op de ene of andere manier is het hele dorp is wel betrokken bij het festival. De faciliteiten doen tegenwoordig niet onder voor een nationaal festival en de sfeer in de Houtse Paaspoptent wordt door artiesten en bezoekers nog steeds als ongekend plezierig ervaren!

Dit alles begonnen aan de kleine bar in Herberg ’t Klösterke!